Implantáció

A beültetéses fogpótlás

A fogak elvesztésének számos oka lehet, pótlásukról azonban mindenképpen gondoskodnunk kell. A rágóképesség visszanyerése sokféle, foghiány okozta betegségtől megóv. Az arc harmóniája, a szép mosoly pedig növeli az önbizalmunkat és a komfortérzetünket.

A fogpótlások lehetnek rögzítettek (híd, korona), kivehetőek vagy ezek kombinációi. Nagyon sokan vannak, akik hosszú ideje és megelégedéssel viselnek kivehető fogpótlást. A páciensek egy része azonban idegenkedik ettől vagy egyszerűen nem tudja megszokni az ún. lemezes vagy kivehető fogpótlást. Előfordul, hogy – egyéni, anatómiai adottságok miatt – esetleg nem is készíthető számukra megfelelő, jól használható fogsor. A saját fogakhoz cementezett hídpótlásnak viszont előfeltétele a megfelelő számú és alkalmas elhelyezkedésű pillérfogak megléte. Ha megfelelő körülmények nincsenek meg, a foghiány csak implantátum beültetése mellett kezelhető.

Milyen esetekben kifejezetten ajánlható az implantációs fogpótlás?

Sorvégi hiányok esetén például – amikor csak az elülső fogak vannak meg és az őrlőfogak, a pillérek hiányoznak – csak kivehető fogpótlás készíthető. Ha viszont a hiányzó pillérfogak helyére implantátum, vagyis beültetett „műgyökér” kerül, a rögzített pótlásra ismét lehetőség nyílik a maradék fogak lecsiszolása nélkül!

Szóló foghiányok esetében, amikor a hiányzó fogat 1-1 ép fog határolja, az implantációs fogpótlás választása esetén a szomszédos fogak érintése nélkül készülhet el a pótlás, ami lényegesen esztétikusabb, a fogágy szempontjából kedvezőbb, mint a hagyományos hídpótlás.

Teljes foghiány esetében, amikor nincsenek meg a megfelelő anatómiai adottságok jól rögzülő kivehető pótlásra, akkor implantátum beültetésével növelhető a kivehető pótlás stabilitása. Megfelelő számú implantátum beültetése mellett viszont elkerülhetővé válik a kivehető pótlások alkalmazása és teljesen fix fogpótlás készülhet, annak minden előnyével együtt.

Mi az implantátum? Hogyan kerül a szájba? Befogadja-e a szervezet? Mivel jár az egész procedúra?

Ezek mind-mind jogosan felmerülő, izgalmas kérdések, és a beültetés előtt egyértelműen tisztázandók a páciens számára. Az implantátum, különböző méretű és alakú, előzetes röntgen- és szájvizsgálat alapján kiválasztott, általában fém – nagy tisztaságú titán – csavar. Ennek anyagát és speciális felületkezelését hosszú évek tapasztalatai alapján választották ki, hogy a szervezet, illetve az azt körülvevő csont ne csak megtűrje, hanem szinte sajátjaként befogadja, és vele biológiai egységet alkosson.

Aki fogbeültetést vállal, annak tudnia kell, hogy a leggondosabb eljárás ellenére is előfordulhat – bár manapság egyre ritkábban -, hogy az implantátum kimozdul, kilökődik. Ilyenkor megismételhető a beültetés, további sikertelenségek esetén pedig még mindig ott van a kivehető fogpótlás lehetősége.

Hogyan történik a beültetés?

A betegvizsgálatot, a részletes tájékoztatást és a gondos tervezést követően a kiválasztott implantátumok – általában helyi, injekciós érzéstelenítéssel – ínymetszés után az állcsontba készített furatba kerülnek. A beavatkozás a páciens számára csak egy fog vagy egy gyökér eltávolításával azonos megterhelést jelent. A műtétet végző szájsebésznek viszont speciális műszerezettséggel, felkészültséggel és fokozottan steril körülményekkel kell rendelkeznie. A seb néhány nap alatt gyógyul, ha ezt valamilyen egyéb betegség nem gátolja. (pl.: előre haladott cukorbetegség, fokozott csontlebomlással járó kórképek, fémallergia stb).

A betegségeket természetesen az elővizsgálatok során kell kideríteni, és csak ezek kizárása, illetve kezelése után lehet szó a beültetésről.

A beültetéstõl a fogpótlásig

A műtétet követően általában 3-4 hónap szükséges ahhoz, hogy a csont az implantátumot teljesen körülnője, azzal szerves egységet képezzen, így terhelhetővé váljon. Ezután kerül rá a szájba benyúló csonkrész, mely egy korona számára előkészített – lecsiszolt – foghoz hasonlít. Ezt követően lenyomat alapján, hagyományos módon készül el a fogpótlás, vagyis a fix, rögzített híd. Nagyon fontos, hogy a beültetést megelőzően, majd a kész fogak használata során is kifogástalan szájhigiénét tartsunk fenn, és időszakos kontrollvizsgálatra járjunk. A páciens ezzel járulhat hozzá leginkább a sikerhez!

A páciensek kedvező beszámolói, komfortérzésük és életminőségük javulása, valamint a jó szakmai tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az eljárás megfelelő alternatívát jelent a foghiányok pótlásában.

Bármilyen további kérdése van az implantációval kapcsolatban keressen fel minket és szívesen adunk további tájékoztatást!