Fogágybetegségről

Szolgáltatásaink

 • tömések
 • inlay
 • onlay
 • overlay
 • barázdazárás
 • gyökérkezelés

Inlay, onlay, overlay

A tömések egyik speciális fajtája, melyet a fogtechnikus készít el a laboratóriumban lenyomatok alapján. Különböző anygokból készülhet, például kompozitból, kerámiából, aranyból, vagy speciális üvegszál erősítésű anyagból. Az elkészült betétet a fogorvos speciális ragasztócementek segítségével rögzíti a kialakított üregben. Mivel a restauráció szájon kívül készül, anyagtani és esztétikai szempontból is sokkal tökéletesebb eredmény érhető el, mint a hagyományos tömésekkel.

Nagy általánosságban elmondható hogy nagy foganyagveszteség esetén, különösen ha gyökérkezelt fogról van szó, mindenképpen előnyben kell részesítenünk a töméssel szemben.

Implantáció, implantációs fogpótlások

Gyökérkezelés

A fog keményszövetein belül található fogbél gyulladásos folyamatait leggyakrabban a mély, szuvas üregekben tanyázó baktériumok és bakteriális toxinok okozzák. A fogbélüreg speciális anatómiai felépítése miatt ezen gyulladásos folyamat egy idő után visszafordíthatatlan stádiumba lép. Azért hogy a szövődményeket ( granulóma, ciszta, tályog…stb) megelőzzük elkerülhetetlen ennek a gyulladásos szövetnek az eltávolítása. Ezt a terápiás folyamatot hívják gyökérkezelésnek. A gyökérkezeléssel a fertőzött beltartalom és a fertőzött csatornafal is eltávolításra kerül. Ezt gyökérkezelő tűk segítségével hajtják végre. A mechanikai tisztítás mellett elengedhetetlen az üreg kémiai fertőtlenítése is, mivel vannak olyan anatómiai variációk és képletek, melyek egyrészt szabad szemmel láthatatlanok, másrészt mechanikai tisztítóeszközökkel elérhetetlenek. A modern technika eszközeit és anyagait használva ma már nagy biztonsággal baktériummentessé tehetjük a fertőzött területet. A gyökérkezelés befejezéseként a megtisztított csatornát a gyökér csúcsáig megfelelő tömőanyaggal zárják a további bakteriális behatolás ellen.

 • fogkő eltávolítás
 • polírozás
 • homokfúvás
 • íny alatti küret

A fogat alakotó kemény szövetek betegségeiről, mint például a fogszuvasodásról, a mindenapokban is sokat hallani. Hajlamosak vagyunk azonban elfelejteni, hogy a fogat speciális rögzítőrendszer, a parodontium rögzíti az állcsontokhoz. Ennek rendíükül bonyolult anatómiai rendszernek az egészsége alapvető a fogaink hosszútávú megőrzése szempontjából. A fogak felületén megtapadó lepedék és a fogkő olyan baktériumokkal átitatott környzetet teremtenek a fogíny mentén melyek az egyéni fogékonyságtól, én immunstátuszunktól függően előbb vagy utóbb visszafordíthatatlan károsodásokat hoznak létre a fogaink függesztőrendszerében. A fogágyban zajló gyulladásos folyamatok a helyi hatások mellett, az emberi szervezetben számos egyéb kóros folyamat kialakulásáért és fenntartásáért felelősek. A koszúér-betegségek, a stroke, a cukorbetegség, a koraszülés, és a tüdőgyulladás ma már elfogadottan összefüggésbe hozhatók a fogágybetegséggel. Megfelelő megelőző tevékenységgel, rendszeres fogászati szűréssel és kisebb beavatkozásokkal azonban a betegség megelőzhető és elkerülhető a sokszor heroikus küzdelemmel járó parodontológiai kezelés és rehabilitáció.

Nagyon fontos ezért a páciensek szájhigiénével kapcsolatos nevelése, különböző tisztítóeszközök használatának megtanítása, a rendszeres fogkőeltávolítás íny felett és íny alatt egyaránt. (Speciális esetekben, rendelőnk a terület szakembereivel áll kapcsolatban annak érdekében, hogy Önnek a lehető legmagasabb szintű ellátást tudjuk biztosítani.)

 • Héjak, koronák, hidak
 • kombinált fogpótlások ( rögzített, kivehető )
 • kivehető fogpótlások ( műanyag, fémlemezes )
 • overlay
 • barázdazárás
 • gyökérkezelés

A fogak különböző módszerekkel való díszítése nem újkeletű, melyet régészeti leletek sokasága bizonyít. A történelem során számos technikát dolgoztak ki a fogékszerek készítésére melyek azonban sokszor a foganyag károsításával jártak. Ma a fogékszereket egy speciális, a fogászat más területein is használt ragasztási technikával helyezik fel a fogzománc felületére, annak károsítása nélkül. Fontos, hogy a feogékszert fogorvos tegye fel, egyrészt a ragasztás során használt speciális anyagok miatt, másrészt hogy megfelelően ellenőrizve legyen az ékszer illeszkedése mely alapvető a fog tisztíthatósága szempontjából. A nem megfelelően felhelyezett ékszer a lepedék felhalmozódását, szövődményes fogszuvasodást okozhat.