Szájsebészet

A szájsebészet olyan sebészi beavatkozásokat takar, melyek fogászattal, fogszabályozással, a szájüregben lévő problémákkal kapcsolatosak, illetve ahhoz kapcsolódóak.

Szájsebészet területéhez tartozó beavatkozás például a komplikált foghúzás, bölcsességfog eltávolítás, foggyökér eltávolítás, arcüreg emelés, ciszta eltávolítása, gyökércsúcs csonkolás, arcüreg zárás, csontpótló műtétek, implantátumok beültetése, valamint minden szájüregi rendellenesség korrekciója, melyhez sebészi beavatkozás szükséges.

Impaktált fogak eltávolítása

A fogeltávolítás nem minden esetben olyan egyszerű, hogy azt egy fogóval ki lehessen húzni, olykor szájsebészeti beavatkozásra van szükség, elsősorban akkor, amikor a fogat az íny vagy a csont takarja. Az ilyen fogak gyakran feszítő, fájdalmas tüneteket okoznak, amikor a többi fogat nyomják. Ha előtörésükre nincs lehetőség, akkor eltávolításuk a fogtorlódás, a fellépő gyulladás megelőzése miatt nagyon fontos.

Szájüregi ciszta (cysta) eltávolítás

A fogászati ciszta eltávolítása is igen gyakori feladat a szájsebészet területén. A ciszta egy olyan elváltozás, mely leginkább a daganathoz hasonlít, belseje folyadékkal vagy gázzal telített, és bár nem tartozik a daganatok közé, szájsebészet útján azt el kell távolítani, mert további rendellenességek okozója lehet. A ciszta megléte nem jár fájdalommal, ezért általában egy más okból végzett röntgenfelvétel révén kerül felfedezésre, de a fájdalommentesség nem jelenti azt, hogy nem okoz problémát a szájüregben. Amennyiben a fogászati ciszta nem kerül eltávolításra szájsebészet révén, akkor az csontpusztulást okozhat, valamint a helyhiány miatt a fogak elmozdulhatnak a közelében, ezért is javasolt a műtét minél előbb történő végrehajtása.

Csontpótlás

A csontpótlás a szájsebészet területéhez tartozik, minden olyan esetben szükség van a beavatkozásra, amikor egy implantátum beültetése lehetetlen, mert a csont egy része felszívódott. Ez a helyzet általában abból adódik, hogy a páciens túl hosszú ideig halasztgatta a fogbeültetés kérdését, és a közben eltelt idő alatt a csontállomány elvékonyodott. A szájsebészet fejlődése révén ma már ebben az esetben is van mit tenni, ilyen esetben csontpótlás szükséges. A csontpótló anyagok több alternatívát kínálnak, van lehetőség szintetikus csontpótló anyag felhasználására, állati eredetű csont alkalmazására, valamint a páciens saját csontjából történő pótlásra. A leginkább megfelelő csontpótló anyagot azáltal határozza meg a szakorvos, hogy a csonthiány milyen mértékű, azután végre lehet hajtani ezt a szájsebészet beavatkozást.

Az arcüreg emelés is egy olyan szájsebészeti beavatkozás, mely a csontpótló műtétek közé tartozik, ebben az esetben a felső állcsont kerül pótlásra. A csontpótló műtétek nem veszélyesek vagy megterhelőek, ám a pótolt csont mennyiségétől függően a gyógyulási idő lehet rövidebb vagy hosszabb, és ez határozza meg, hogy utána mikor kerülhet sor a következő szájsebészet beavatkozásra, az implantátum beültetésére.

Betört gyökerek eltávolítása

Miért fontos a csontban maradt foggyökér eltávolítása?

Foghúzások során előfordul, hogy a fog gyökere a csontban marad. Ezek a gyökerek potenciális gócforrások, bármikor gyulladás kiindulási gócai lehetnek. Eltávolításuk a későbbi fogpótlás érdekében is fontos. A betört gyökerek eltávolításának menete a gyökér elhelyezkedésének befolyásolja. A helyi érzéstelenítés után következik a bemetszés, speciális fogóval és emelővel távolítják el a betört gyökeret. A betört gyökér kivétele után a sebet óvatosan kikaparják, az esetleges sebben maradt gyökérmaradványok eltávolítsa érdekében. A sebnek tökéletesen tisztának kell lennie, a későbbi gyulladást elkerülve. Tamponnal vagy varrattal zárjuk le az üreget.

Bármilyen további kérdése van szájsebészettel kapcsolatban keressen fel minket és szívesen adunk további tájékoztatást!